My Faux French Cannelés or my Nutella Cannelés Bites / Mes faux Cannelés ou mes mini Cannelés au Nutella.

Descendez pour la version française.

I love Cannelés. I used to hate them when I was younger. It’s really funny  how your tastes change when you grow up and get older.   For example I used to hates peas, red peppers, avocado, bananas with chocolate, I didn’t like basically any fruit / chocolate combo. Well I still have stuff that I don’t like. One more example, I like fish when it’s kinda raw ,sushis, carpaccios, ceviche … but I don’t like it when it’s cooked. I know. I’m weird. I still don’t like beans as well.  Do you have things that you don’t like or that you used to hate and love now ?

Let’s go back to my  Cannelés or should I say my faux Cannelés.  By the way I was confused about the right way to write it. I know I am French so I am supposed to know about that stuff but you can find « Cannelés » and « Canelés ». I looked for an explanation and found out that I can write it the way I want, both are corrects.  Here is a good article on the subject.

Cannelés are supposed to be made with rum.  Those ones are alcohol free. That’s also why you don’t have to refrigerate « the dough » for 24 hours. It is really easy and it is really good. Have you tried hazelnut milk before ? It’s a bit expensive but it’s delicious. It really add to the recipe, you should try, but I warn you that if you like nutella, hazelnut milk is a bit addictive …   I think that you can use any mini or big muffins pans if you don’t have any cannelés baking pans on hands …  The thing is : You have to try those Nutella bites. Trust Me.  I know that I look like the Snake in the Jungle Book. Trying to tempt you and hypnotise you…  but I have to leave you with those fake Nutella Cannelés now.  Let me know what you think !

Nutella Cannelés Bites (Yield 42)

Ingredients :

-       1 tsp pure vanilla extract

-       60g / 2 oz / 1/2 cup cake flour

-       110g / 4  oz / 1/2 cup light brown sugar

-       30g / 1 oz / 1/4 stick butter.

-       100g / 3.5 oz / 1/3 cup Nutella

-       1 large egg + 1 egg yolk

-       250 ml / 9 oz /1 cup hazelnut milk ( or another milk of your choice)

Steps :

-       In a saucepan, bring milk  to a simmer over medium-low heat.  Add butter  and Nutella and heat until completely melted.  Stir well. Remove from heat  and set aside to cool to lukewarm.

-       In  a bowl, whisk egg yolk, egg, vanilla and sugar. Slowly incorporate the flour. Mix well.

-       Slowly pour and whisk in the lukewarm milk mixture.

-       Cover and refrigerate for at least one hour.

-       Preheat the oven to 460°F (240°C)

-       Butter well your mini cannelés molds or use a baking spray and pour the cold batter

-       Bake them for 10 minutes, then reduce the oven temperature to 350°F (180°C) and continue baking them for about 50 minutes, until its dark brown.

-       Remove them from the oven, wait 3 to 5 minutes, then unmold them while still hot. Be careful not to burn yourself ! Let them cool before eating.

-       Eat them all or try not to !

-       They are better eaten the same day .

Bon Appétit !

Et en français maintenant:

J ‘Adore les Cannelés. Je les détestais quand j’étais plus jeune. C’est amusant comme les goûts changent  en grandissant pour ne pas dire en vieillissant. Par exemple je détestais les petits pois, les poivrons, les avocats, les bananes avec du chocolat, d’ailleurs l’association fruits/chocolat ne passait pas du tout. Un autre exemple, je n’aime le poisson que « cru », en sushis, en carpaccio, en sashimi, à la rigueur « snacké » (très à la mode ce mot d’ailleurs). Je n’aime pas le poisson cuit. Je trouve qu’il a moins de goût et surtout je n’aime pas la texture. Bref, je sais. Je suis bizarre. Je n’aime toujours pas les haricots blanc, lentilles et autres pois cassés … Est ce qu’il y  a des aliments que vous n’aimez pas du tout ou que vous détestiez et que vous adorez aujourd’hui ?

Mais  revenons à mes Cannelés, ou plutôt mes faux Cannelés. D’ailleurs j’étais assez confuse quand à l’orthographe exact de ce mot : Cannelés ou Canelés ? Un « N » ou deux ? Après quelques recherches, j’ai trouvé un bon article qui traite de la question et la réponse est : Que les deux  orthographes sont bonnes.

Je sais que les cannelés sont fait avec du rhum. Ceux là sont sans alcool. C’est aussi pourquoi vous n’avez pas besoin de laisser la pate macérer pendant 24h. En effet c’est le rhum qui fait « travailler/fermenter » la pâte d’ordinaire. C’est donc super facile, super rapide et bien sur super bon ! Avez vous déjà essayé le lait de noisette ? C’est un peu cher mais c’est vraiment délicieux. Cela ajoute vraiment à la recette.  Par contre je dois vous mettre en garde, si vous aimez le Nutella, le lait de noisette est vraiment addictif.

Vous devez vraiment goûter ces cannelés. Ayez confiance. Bon je  sais que je ressemble un peu au serpent dans le Livre de la Jungle là.

Bon je vous dois vous abandonner avec ces faux Cannelés  maintenant. Dites moi ce que vous en pensez !

Mini Cannelés au Nutella (Pour 42 mini cannelés)

Ingrédients :

-       1 cc d’extrait naturel de vanille

-       60g de farine T45

-       110g de cassonade

-       30g de beurre

-       100g de Nutella

-       1 œuf gros + 1 jaune d’oeuf (gros)

-       250 ml de lait de noisette.

Étapes :

-       Dans une casserole, à feu moyen, portez le lait à petite ébullition.  Ajoutez le beurre et le Nutella. Remuez jusqu’à ce que ceux ci soient bien dissous dans le lait. Retirez la casserole du feu et laisser refroidir jusqu’à ce que ce mélange soit juste tiède.

-       Dans un grand récipient, battez légèrement l’œuf et le jaune d’œuf, incorporez le sucre puis la farine jusqu’à obtenir un mélange lisse et homogène.

-       Versez petit à petit le mélange de lait tiède et mélangez bien.

-       Couvrez le récipient et réfrigérez une heure.

-       Préchauffez le four à 240°C.  Beurrez bien vos moules et versez y votre appareil en ne les remplissant qu’aux 3/4.

-       Enfournez 10 minutes puis baissez le four à 180°C et laissez les  cuire encore 50 minutes environ, jusqu’à ce qu’ils brunissent.

-       Sortez les du four et attendez 5 minutes avant de les démouler. Ils seront encore brulant faites donc attention de ne pas vous blesser !

-       Laissez refroidir avant de les déguster.

-       Ils sont meilleurs le jour même.

 

Bon Appétit !

Laure


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Comments

  1. Dienna says:

    How ironic—earlier today I had my first cannelé from a local French-style patisserie. I love how the rum gave it a gentle sweetness. With your recipe, I can attempt to make these at home! I’m a huge Nutella fan, so I’m sure they’ll taste terrific.

  2. Mmmmm!

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