My short trips to Guérande or my No Bake Salted Butter Caramel Cheesecake (In a Jar) / Mes sauts de puce à Guérande ou mon Cheesecake Sans Cuisson au Caramel au Beurre Salé (en verrines)

Descendez pour la version française.

An old friend agreed to dog-sit for me this summer. To be totally honest,  he’s my exbf and the first bf I had by the way and we had two dogs. When we broke up a few years ago (about 10 years now) we both kept one of the dogs. We’ve been friends since then. And no it’s not weird and no we would never want to be in love or in whatever relationship again. We are are good friends , I even went at his place spend some days with my ex-bf, so no awkwardness at all.

So when I found myself with no dogsitters available and was in deep trouble this summer, he told me that he would be more than happy to keep my dog. The only problem was that he lives close to Guérande and La Baule. It’s a 4 hours drive and I didn’t had much days off this summer. When I had to drop her off, my mom did the trip with me , we left my parent’s place early in the morning, ate some beloved crepes and galette drank  apple cider and then we came home late at night.

When I went to pick her up, I was able to stay 2 days, which was short but better and I had more time to buy the usual : Salted butter caramel sauce,  Organic Guérande salt, organic apple juice, organic apple cider and some chocolate from a new shop that just opened in Guérande. I went « paddleboarding »  for the first time and of course I had lots of food.  Sometimes when I fly from Nantes, Alex (that’s my ex) comes to pick me up so I can spend a day or an afternoon there. It’s a one hour drive, so it’s pretty close.

I had a great time. It is one of my favorite place I think. If I could I would move back there again. So I had plenty of Salted Butter caramel (Salidou) sauce to use. Plus when we fly for work we fly a lot with Air France as passengers and they always give us those delicous cookies with salted butter caramel  chunks from La Mère Poulard. I’ve been keeping them for a cheesecake for a while so it was perfect. It’s really good, not oversweet because the only sweetener is the caramel sauce, add the richness of the cream cheese and heavy cream plus the crunch of the cookies crumbs … Delicious !

No Bake Salted butter Caramel Cheesecake in a Jar (Makes about 6 big jars or 12 smaller)

Ingredients :

-       30g / 1 oz / 1/4 stick of butter, melted

-       1 Tbsp light brown sugar (optional)

-       400g / 14 oz  / Cream Cheese (room temperature )

-       170g / 6 oz  / Graham crackers crumbs or Salted Caramel Cookies crumbs (21 Mère Poulard Galettes Caramel au beurre salé)

-       200g / 7 oz / 3/4 cup salted butter caramel sauce

-       226g / 8 oz / 1 cup heavy cream

-       2 tsp pure vanilla extract

Steps :

-       In a bowl,  mix together the crushed cookie crumbs, melted butter and sugar ( if you are using graham crackers). Divide equally between the bottoms of each jar and press  it down lightly and evenly with your fingers. Set aside.

-       In a separate bowl, beat the softened cream cheese. Add the  salted caramel sauce, heavy cream  and vanilla  and beat until  smooth and fluffy.

-       Evenly spoon the filling  into the jars, smoothing the top.

-       Top with a thin layer of caramel sauce or just decorate with it if you feel like it.

-       Refrigerate for about an hour or until firm.

-       Eat them all or try not to !!

Bon Appétit !

Laure

Et en français maintenant:

Un vieil ami a accepté de garder ma chienne cet été.  Pour être totalement honnête c’est un de mes ex-copain, voir même mon premier copain d’ailleurs.  Quand nous nous sommes séparés  il y a dix ans maintenant nous nous sommes partagés la garde des chiens, il  a gardé le mâle et moi la femelle. Bref. Non il n’y a rien de bizarre ou d’ambigu, nous sommes restés bons amis  c’est tout et à tel point qu’il m’est arrivé d’aller passer  quelques jours chez lui avec mon ex  pendant les 3 ans qu’a duré notre relation.

Bref quand je me suis retrouvé avec personne pour garder ma chienne cet été et le chenil où je la laisse d’habitude complet, il m’a dit qu’il serait plus que ravi de la garder. Le seul hic était que je devais lui amener et qu’il habite sur la presqu’île Guérandaise. Or je n’ai pas eut énormément de jours de repos cet été et c’est à 4 heures de voiture de chez moi. Quand je l’ai déposé, ma maman m’a accompagné car nous avons fait l’aller retour dans la journée. Nous sommes parties tôt le matin, avons déposé mon bébé, mangé des galettes et des crêpes, bu du cidre et sommes reparties dans l’autre sens .

Quand j’ai été la chercher, j’ai pu rester deux jours cette fois, ce qui était déjà un peu mieux.  J’ai eut le temps d’acheter le nécessaire vital : Salidou, caramels au beurre salé, sels de Guérande, jus de pomme, cidre et chocolat provenant du nouvelle boutique qui a ouvert à Guérande.  J’ai fait du Paddle board pour la première fois et bien sûr j’ai beaucoup et bien mangé. Parfois, lorsque je vole au départ de Nantes, Alex (c’est mon ex) vient me chercher et je passe la journée ou l’après midi sur la Presqu’île.  C’est à une heure de Nantes, c’est donc tout à fait faisable.

J’ai passé un très bon moment. C’est vraiment un de mes endroits préférés. Si c’était possible je retournerai y vivre avec beaucoup de plaisir.  Du coup j’avais beaucoup de Salidou à utiliser. De plus dans le cadre du travail nous voyageons souvent avec Air France. Sur chaque vol nous avons le choix entre des biscuits sucrés ou salés. Je choisis toujours le sucré et pendant quelques temps  c’était très souvent des Galettes aux éclats de Caramel au beurre salé de la Mère Poulard. Ils sont très bons et j’ai entrepris d’en garder pour en faire un cheesecake.  C’était donc parfait. Il est vraiment bon, juste assez sucré par le caramel, riche et croustillant. Bref… Délicieux !

Cheesecake sans cuisson au Caramel  au Beurre Salé (Pour 6 grandes verrines ou 12 plus petites)

Ingrédients :

-       30g beurre fondu

-       1 CS de cassonade (optionnel)

-       400g  de Fromage frais (Kiri)

-       170g ou environ 21 Galettes aux éclats de Caramel au beurre salé de la Mère Poulard

-       200g de Crème caramel au beurre salé type Salidou

-       226g de crème fraîche liquide entière à 30%MG

-       2 cc d’extrait naturel de vanille

Étapes :

-       Dans un bol, mélangez les miettes de biscuits, le beurre fondu et éventuellement le sucre. Mélangez jusqu’à ce que vous obteniez un sable grossier.

-       Répartissez équitablement  ce mélange entre les verrines et tassez les légèrement avec vos doigts.  Réservez au frais.

-       Dans un autre récipient, battez le Kiri (ou autre fromage frais) puis incorporez la crème fraiche, le caramel et la vanille.

-       Mélangez jusqu’à ce que la crème soit  bien lisse et légère.

-       Divisez de nouveau équitablement le mélange à base de fromage frais. Lissez le dessus.

-       Recouvrez les d’une fine couche de coulis au caramel au beurre salé ou juste décorez les si le cœur vous en dit.

-       Réservez au frais au moins une heure ou jusqu’à ce que ce soit ferme.

-       Mangez les tous !Ou pas !

Bon Appétit !

Laure

About these ads

Comments

  1. This looks yummy! Love the photographs too.

  2. Cheesecake, caramel, beurre salé, il ne m’en faut pas plus pour que je clique et que je salive devant ta recette ! C’est très gourmand :)

  3. trop bon ce petit cheesecake en verrine, très sympa ;)
    Bisous bisous

  4. Miam !! i Like It !!

    Maiwenn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: