Descendez pour la version française.
Happy New Year !! I wish you the Best and only the Best !
Hope you had a nice time yesterday. I had dinner with my parents and one of my brothers. We had way too much to eat as usual. I have to confess that I am not a big New Year’s Eve fan so it was a really nice one with the family. I worked at Lush in the afternoon, had a nice dinner, watched some funny things on tv that we used to watched when we were kids, we laughed so much ! I went to bed around 2 am and wake up around 11 am , had breakfast and watched the great canadian movie Starbuck with the family in my pajamas and went back to sleep. Best January the 1st ever !
I usually don’t like Champagne, the only close thing I drink is some « Clairette de Dié Tradition » because it’s on the sweet side. My mom is in love with the Champagne Chocolate Truffles from Jeff de Bruges for a while now and it became a tradition to buy her some every Christmas. I wanted to do White Chocolate Champagne truffles for her but I ran out of time so I thought of these White Chocolate Champagne Cupcakes. They were really good and light.
What did you do for NYE ? What did you had to eat ?
White Chocolate Champagne Cupcakes 😦 Yield 6 cupcakes)
White Chocolate Champagne Cupcakes :
Ingredients :
– 1 large egg white
– 60g/ 2.1oz / 1/2 cup cake flour
– 1/2 tsp baking powder
– 1/8 tsp salt
– 50g / 1.7 oz / 1/4 cup granulated sugar
– 30g / 1 oz/ 2 Tbsp heavy cream
– 30g / 1 oz/ 2 Tbsp Champagne or any sparkling wine
– 30g / 1 oz white chocolate, melted
– 1/4 tsp pure vanilla extract
Steps :
– Preheat oven to 350°F (180°C). Line standard muffin tins with paper liners.
– Sift and whisk together the flour, baking powder and salt. Set aside
– In a medium bowl, whisk the egg white until foamy. Add sugar and keep beating . Add melted white chocolate, heavy cream, champagne and vanilla extract . beat several minutes, until the mixture is smooth.
– Add the wet ingredients to the dry ones, mix until just combined , be careful to not overmix it.
– Scrape sides of bowl. Divide batter among muffin cups, filling each 2/3 full.
– Bake cupcakes until testers inserted into centers come out clean, about 20 minutes.
– Let cool in tins on wire racks. Cupcakes will keep, covered, for up to 3 days, unless otherwise noted.
Whipped Champagne White Chocolate Ganache :
Ingredients :
– 200 g / 8 oz white chocolate
– 90 g / 3.1 oz / 1/4 cup + 2 Tbsp heavy cream
– 60g / 2.4 oz / 1/4 cup Champagne or any sparkling wine
Steps :
– Chop very finely your chocolate and set aside in abowl.
– Heat the cream and Champagne over low heat. Bring to a simmer.
– Then, turn the heat off and pour in the chocolate. Let it sit for a minute .
– When ready, stir and keep mixing until chocolate and cream are smooth.
– Refrigerate for at least 4 hours. Overnight is better.
– Whip it with a mixer or beaters on medium-high speed until paler in color and fluffy,
– Frost your cupcakes !
Bon Appétit !
Laure
Et en français maintenant:
Bonne Année !! Je vous souhaite le meilleur et seulement le Meilleur pour cette nouvelle année !
J’espère que vous avez passé un agréable moment hier soir. J’ai diné avec mes parents et un de mes frères. On a bien eut bien trop à manger comme d’habitude. Je dois vous avouer que je ne suis pas une grosse fan du Réveillon du Nouvel An alors c’était vraiment sympa de passer cette petite soirée tranquille en famille. J’ai travaillé à Lush l’après midi, suis arrivée en début de soirée chez mes parents, on a bien mangé et regardé des sketches des Inconnus à la tv. On a tellement ris ! On les connait tous par cœur car on les regardait en boucle quand j’étais plus jeune mais cela faisait vraiment longtemps que je ne les avait pas vu. Je me suis couchée vers 2 heures du mat, levée vers 11 heures, petit déjeunée en famille avant de tous regarder le film québécois Starbuck en pyjama, puis petite sieste. Bref le 1er Janvier parfait quoi !
Je n’aime pas le Champagne en général et la seule chose que j’aime et bois qui s’en rapproche le plus est la Clairette de Dié Tradition car elle est un peu sucrée. Ma maman adore les Truffes au Chocolat de chez Jeff de Bruges et c’ est devenu une tradition de lui en acheter tous les ans au moment des fêtes. Je voulais lui faire des truffes au Champagne et au Chocolat blanc mais j’ai manqué de temps. J’ai donc pensé à ces cupcakes au Champagne et au Chocolat Blanc. Ils étaient vraiment bons et très légers.
Et vous qu’avez vous fait pour le Réveillon du Nouvel An ? Qu’avez vous mangé ?
Cupcakes Dorés au Chocolat Blanc et au Champagne : (Pour 6 cupcakes)
Cupcakes au Chocolat Blanc et au Champagne :
Ingrédients :
– 1 blancs d’œuf (gros)
– 60g de farine T45
– 1/2 cc de levure chimique
– 1 pincée de sel
– 50g de sucre cristal
– 30g de crème fraiche à 30% MG
– 30 ml ou 2 CS de Champagne
– 30 de Chocolat blanc, fondu
– 1/4 cc d’extrait naturel de Vanille
Étapes:
– Préchauffez votre four à 180°C. Disposez 12 caissettes en papier dans les alvéoles d’un moule à muffins.
– Tamisez et mélangez ensemble la farine, la levure chimique et le sel. Réservez.
– Dans un autre bol, fouettez le blanc d’œuf jusqu’à ce qu’ils soient bien mousseux. Versez le sucre et battez de nouveau jusqu’à ce que le mélange soit bien homogène. Incorporez le chocolat blanc fondu, la crème fraiche, le champagne et la vanille. Vous devez obtenir un mélange bien lisse et homogène.
– Incorporez les ingrédients humides aux ingrédients secs. Mélangez doucement, de manière à les amalgamer. Faites attention de ne pas trop mélanger.
– Divisez l’appareil entre les caissettes, en les remplissant au 2/3 (utilisez une cuillère à glace automatique si vous avez c’est très pratique).
– Enfournez 20 à 25 minutes à 180°C ou jusqu’à ce que la pointe du couteau ressorte sèche.
– Laisser refroidir les gâteaux sur une grille dans le moule.
– Démoulez-les et laissez-les complètement refroidir sur cette même grille.
– Laissez les refroidir complètement avant de les glacer.
Ganache Montée au chocolat blanc et au Champagne :
Ingrédients :
– 200 g de chocolat blanc haché très finement
– 90 g de crème fleurette entière 30 %MG
– 60 ml de Champagne
Étapes:
– Hachez très finement le chocolat et réservez.
– Faire chauffer la crème et le champagne sur feu doux dans une casserole jusqu’à frémissement.
– Versez sur le chocolat. Laissez reposer 1 minute environ.
– Mélangez à l’aide d’une spatule en faisant des signes concentriques pour obtenir un mélange lisse et homogène.
– Faites reposer la ganache au moins 4h au réfrigérateur. L’idéal étant de la faire la veille au soir.
– À l ‘aide d’un batteur à main ou d’un robot, montez la ganache en mousse bien ferme comme vous le feriez pour une chantilly.
– Glacez vos cupcakes !
Bon Appétit !
Laure
Wow beautifully decorated
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Thank You 🙂
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Ils ont un côté très luxe ces cupcakes !
Très bonne année à toi, que 2013 pour toi remplie de rires, de surprises et de douceurs.
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Beautiful! Happy New Year 🙂
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This is amazing! I love to cook like this and cannot wait until I can find some really good white chocolate to make these. Do you recommend a brand of champagne? Also, how did you create the lovely golden color? Did I miss that in the directions? Thanks so much!
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Sorry I come back to you so late !!! Thank you for your very nice comment ! Did you try them ? You can come with the champagne you want, I used a french one called la clairette de Dié Tradition because its a bit sweet and not that expensive its more a Cremant than a Champagne in fact … I used a gold food spray bomb I think you can find in food or crafts store ?
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Thanks! Thanks so much! And YES, I did find the good chocolate–in my FREEZER! Ha! I forgot I had some there, and it is a lot, so I can make many lovely cupcakes. But the gold is a spray? Yes, I’ve seen it in stores, here, but never thought of eating food after spraying with that…The taste is good? I guess so, right? Ha! Thanks, again!
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That looks so good! one question – do you think I can just add a few drops of golden food coloring into the white ganache and get a golden color?
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Thank you ! Sorry I have never tried golden food coloring so I can’t answer your question … Did you tried ? Did it work ?
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